Ocena wątku:
  • 13 głosów - średnia: 2.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaja na miękko
Oto mój sposób, zawsze się sprawdza.
Bierzemy dwa jajka z lodówki wcześniej, żeby nie były zimne, albo je płuczemy w cieplejszej wodzie, bo nie mogą być za zimne. Bo inaczej popękają jak je umieścimy w wrzątku.  zdziwienieke
Bierzemy mały garnek i napełniamy go wodą. Ważne żeby był to mały garnek i mało wody, bo więcej wody to strata czasu i pieniędzy.  paaluh
Do wody wsypujemy sól, ile chcemy, bo jajka i tak od tego nie zostaną przesolone, najlepiej łyżkę soli icon_e_wink
Stawiamy tą wodę na gazie, aż się zagotuje. 
Gdy już woda wrze wkładamy do niej delikatnie jajka.  
W tym momencie woda może przestać się gotować, więc czekamy chwilę aż znowu zacznie wrzeć icon_e_wink
I od momentu gdy woda z jajkami zacznie wrzeć odczekujemy 5 minut. Ustawiamy minutnik  zabsa4
I wychodzą w ten sposób na bank jajka na miękko.
Cytuj
Sól sypiemy po to aby właśnie jajka nie popękały i wystarczy dosłownie szczypta soli. icon_e_smile
Gotować można 4 minuty, też wystarczy. Pięć minut to mi już wychodzą na twardo.
Cytuj
Nie, jesli je wlozysz dopiero jak się gotuje woda.
Cytuj
Zawsze liczy się czas od chwili wrzenia. icon_e_smile
Cytuj
Ale jak jajka są od początku w wodzie to trzeba je gotować krócej i wówczas łatwo zrobić je za miękie albo za twarde. A tak jak ja pisze zawsze są na miekko idealnie :P
Cytuj
Dłużej a nie krócej, jak są od początku w wodzie icon_e_smile

To jest podstawowa zasada gotowania jaj na twardo i na miękko, że jak woda wrze, wkładamy jajka
i gotujemy tyle minut, ile trzeba, czyli 4 minuty na miękko i 5 minut lub dłużej, na twardo.

Dużo też zależy od płomienia na jakim gotujemy, czy używamy pokrywki i od wielkości jaj.
Ilość gotowanych jaj nie ma znaczenia, zawsze czas taki sam, pamiętając aby jaja w całości były
zakryte wodą.
Cytuj
Najbardziej irytujące jest,że trzeba je szybko wcinać.
Kiedyś ociągając się,pierwsze było idealnie na miękko a trzecie doszło pod wpływem skulumuwanego ciepła na półtwardo.Nawet moczenie w zimnej wodzie nie pomogło :(
O tym soleniu wody nie wiedziałem praktykując tę praktykę tylko dla gotowania"w koszulkach“.
Cytuj
W koszulkach, to tylko jajka posoliłeś, w skorupkach, daje się po to aby skorupka nie pękała ale jajko
nie będzie słone od tej wody. icon_e_smile
Cytuj
Ażeby szybko ugotować jaja, to należy włożyć je do kuchenki mikrofalowej.

Cytuj
Łech,ta nowoczesna technika...
A pamięta jeszcze kto jak ugotować jajko na kartce z kajetu?
Cytuj





Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości