Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaja na miękko
Jest taki minutnik ale to też nie zawsze się sprawdza, bo dużo zależy od jajek. Skąd pochodzą, jaką
mają grubość skorupki i czy białko, wygląda jak białko, czy tylko jak woda.
Cytuj
Tak. Są też garnki z takim wskaźnikiem na dnie. Wskaźnik ten w odpowiednim momencie zmienia kolor.
Ale pewnie to tak samo skuteczne jak i minutnik.
Cytuj
Smaczny  temat   <gxvk12>     uwielbiam jajka na miękko i  prawie co dzień  rano  jem . 

Gotuję  w sposób  taki , że  do gotującej wody wrzucam dwa  jajeczka i  ok 2 minut  gotuje , zawsze  wychodzą dobre .
Cytuj
To taki dziwny temat,bo jak się ugotuje trzyminutowe i wtroi pierwsze okaszając masłem trzeba się spieszyć,żeby kolejne nie stwardniały.Zalewanie zimną wodą nic nie daje.
Ten pośpiech likwiduje całą frajdę.
Cytuj
(12-02-2018, 0:49)hogan napisał(a): Wąsatko, to dlaczego zupa solona szybciej się gotuje? wsydzamsie

Coś mi się pomerdało. 
Jak dawno nie jadłam idealnego jajka na miękko. Do tego pajda świeżego chleba z masłem i solą. Trzy tygodnie bez domowego chleba. Chociaż drożdżowy muszę zrobić.
Cytuj
Robociku, nawet jak od razu zalejesz zimną wodą?
Tylko może jedno w tym jest problemem. Może woda pozostaje jeszcze letnia?
Ja odkręcam bieżącą wodę i leję aż do chwili gdy wszystkie będą zimne.
Wtedy, jeśli udały się na miękko, to już wszystkie takie zostają.

Jak miałam ostatnio ugotowane jajka do swojej diety i była u mnie znajoma i ją poczęstowałam, to mówiła, że też już
dawno nie jadła tak idealnie ugotowanych jajek... a mi po prostu, raz na sto razy, udało się icon_e_biggrin
Cytuj
Iza, letnia woda nie utwardzi jajka.
Polewa się zimną wodą po to, żeby jak najszybciej schłodzić jaka poniżej temperatury ścinania się żółtka.
Cytuj
Magma wulkaniczna ma temperaturę letniej wody a ludzie w niej gotują jajka. icon_e_smile

Wrzuć kiedy do letniej wody jajko i zostaw na jakie pół godziny, to zobaczysz, że też je zetnie.
Cytuj
Nie wiem co nazywasz letnią wodą.
Jak kura siedzi w gnieździe przez pół dnia na jajkach, to temperatura jest tam ponad 30 stopni. Takie jajka są mocno ciepłe. Mimo to jajka nadal mamy surowe, a nie na twardo.icon_e_smile
Cytuj
Taką letnią, co z wrzącego jest zalewana zimną icon_e_biggrin
Cytuj





Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości