Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3bit po mojemu :)
Uwielbiam piec słodkości icon_e_smile
Jutro robię 3bit po swojemu, przepisów jest pełno a ja zawsze sobie pomieszam tak, żeby mnie pasowało

Składniki:
1 duże i 1 małe opakowanie herbatników petitków (u mnie są potrzebne 2 duże)
1x puszka masy kajmakowej (krówki)
2-3 budynie śmietankowe lub waniliowe + opcjonalnie 1/4 kostki margaryny/masłą
1l mleka lub mniej (opcjonalnie)
1l śmietany 34% plus śmietan fixy dla bardziej stabilnej masy + 3-4 łyżki cukru pudru śmietana najlepiej schłodzona w lodówce przez całą noc
czekolada mleczna

Wykonanie:

1. Blaszkę dużą wyłożyć folią aluminiową, następnie wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
2. Podgrzewam kajmak w mikrofali (ciepły na płynną konsystencję) i wylewam go na wcześniej wyłożone herbatniki, wyłożyć drugą warstwę herbatników.
3. Ugotować budyń, do mleka daję też cukier walilinowy dla zapachu. Ugotowany zdjąć z ognia i dodać margarynę/masło i mieszać aż się rozpuści.
4. Gorący budyń wylać na warstwę wcześniej ułożone herbatniki i od razu wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Wystudzić
5. Do miski wlać śmietanę, zacząć ubijać mikserem. Dodać cukier puder + śmietan fix i nadal ubijać do gęstej masy.
6. Śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników (budyń pod spodem musi być zimny), zetrzeć czekoladę i posypać wierzch śmietany.

Przechowywać w lodówce, smacznego icon_e_smile
Cytuj

Ten temat zawiera więcej treści.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości