Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szybki ciastek :)
Witajcie, mam kolejny szybki pomysł na coś z niczego icon_e_wink

Niektórzy zwą to Szybką Napoleonką, dla mnie to po prostu ciastek icon_e_wink
Totalny luz może to zrobić każdy, nie wymaga zdolności cukierniczych a może posmakować (domownicy nie narzekają).
Często jest zachcianka na coś słodkiego, dlaczego zatem nie pokombinować?

Składniki:

2 opakowania krakersów (zwykłych słonych prostokątnych) w zależności od wielkości blaszki
2-3 budynie ulubionego smaku
1l mleka (lub mniej)
odrobina cukru pudru do posypania

Wykonanie:

Blaszkę wykładamy folią, na spodzie układamy krakersy. Gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wylewamy na krakersowy spód, kładziemy drugą warstwę krakersów. Pozostawić do wystygnięcia. Zimną warstwę krakersów posypujemy cukrem pudrem według uznania.
Smacznego icon_e_wink

PS. W domu miałam jeszcze petitki i również smakuje icon_e_smile
Cytuj
I słone ciastka nie przeszkadzają w smaku?  Coś niesamowitego icon_e_biggrin
Cytuj
Zdecydowanie nie, ma naprawdę świetny smak. Polecam icon_e_smile
Cytuj
Wypróbuję kiedy. Teraz nie ale jak zrobię i zjem, to dam znać jak smakowało icon_e_biggrin
Cytuj
Mam nadzieję, że posmakuje kochana icon_e_smile
Cytuj
Krakersy moim zdaniem świetnie sobie poradzą z budyniem. Słoność krakersów raczej "podkręci" jeszcze smak. Jednak nie będzie to "Napoleonka".
Ciasto francuskie jest tak proste w obsłudze że do "Napoleonki" świetnie pasuje i nie widzę potrzeby w zamienianiu na krakersy. Ale tak "na szybko" to krakersy jak najbardziej ok.  pieteczkka
Cytuj
No właśnie chodzi o "na szybko" icon_e_wink
Cytuj
(17-05-2018, 8:21)karbon napisał(a): Ciasto francuskie jest tak proste w obsłudze że do "Napoleonki" świetnie pasuje

Gotowe ze sklepu to jest proste, jednak zrobić je samemu to już na prawdę trzeba umieć.icon_e_smile
Cytuj
Zrobić samemu też nic trudnego. Ciepła woda, mąka, masło, odrobina octu i z jedne jajko ale jajko niekoniecznie. icon_e_biggrin
Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na jakieś pół godziny a potem wstawić do pieczenia do nagrzanego piekarnika.
Cytuj
Kochana żeby zrobić prawdziwe francuskie trzeba dużo czasu icon_e_smile ciasto, masło, zawijasz, wałkujesz, zawijasz, lodówka, znowu wałkujesz, zawijasz, lodówka, wałkujesz... nie pamiętam w tym momencie ile razy trzeba to zwijać ale kiedyś czytałam o tym. Chyba, że jest inny sposób zrobienia takiego ciasta. No ale to nadal nie jest "na szybko" icon_e_smile krakersy rządzą icon_e_biggrin
Cytuj





Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości