Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szybki ciastek :)
Ale do typowej napoleonki nie robi się ciasta francuskiego.

I w zasadzie nie powinno to nazywać się napoleonka a po prostu karpatka i robimy ciasto na karpatkę a
przepis właśnie taki jak wyżej napisałam. icon_e_biggrin
Cytuj
Ja karpatkę robię z ciasta parzonego icon_e_wink Czyli mąka, woda + masło. Woda z rozpuszczonym masłem, wsypuję mąkę. Robi się ciasto gęste. Studzę a później wyrabiam to z jajkami icon_e_smile

Człowiek uczy się całe życie
Cytuj
No właśnie takie ciasto się robi ale ja dodaję jeszcze ocet a jajko niekoniecznie. icon_e_biggrin
Cytuj
Muszę koniecznie to sprawdzić, dziękuję :*
Cytuj
Drobiazg i to tak jak napisałaś, człowiek całe życie się uczy. Tak jak ja robię gofry ze 30 lat a dopiero
dziś doszłam do wniosku, ze żeby wyszły ładniejsze, to muszę gofrownicę przewrócić do góry nogami icon_lol
Cytuj
Nie każdą gofrownicę da się odwrócić. To już raczej wina gofrownicy a dokładniej pewnie o jej rozprowadzanie temperatury.
Cytuj
No jak nie każdą da się odwrócić? Chwytasz, odwracasz i trzymasz odwróconą kilka minut. icon_e_biggrin
Tak właśnie odwracam. No i nie wiem czy to kwestia gofrownicy, bo miałam różne i zawsze od
spodu wychodzi mi płaski gofr a jak odwrócę gofrownicę, to wychodzą ładne z dwóch stron. icon_e_biggrin
Cytuj
No nie każdą. Jest wiele gofrownic że nie da ich się odwrócić żeby pracowały bez awarii. Głównie te profesjonalne. Nie mówię o tych domowych po ~ 100 złotych.
Cytuj
Nie mam gofrownicy :( buuuu

Ale za to wpadam do Ciebie kochana na gofry, dorzucam owoce jakby co icon_e_smile
Cytuj
Zapraszam icon_e_biggrin
Cytuj





Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości