Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krem z buraka i ziemniaka z jajkiem przepiórczym
Składniki na 4 porcje:

400g buraków
1 duża marchewka
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
200g ziemniaków
Sól, pieprz
Warzywna kostka rosołowa
Jajka przepiórcze 3 sztuki (30g) na każdą porcję  (lub ½ zwykłego jaja na porcję)
Natka pietruszki
4 łyżeczki oliwy



Sposób przyrządzenia

Warzywa obrac i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać oliwę i w pierwszej kolejności podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dołożyć pokrojone buraki wraz z marchewką i smażyć  ok.  15 minut.Zagotować ok 1 litra wody i zalać nią warzywa, następnie dodać pokrojone ziemniaki (woda powinna sięgać nieco ponad warzywa). Całość doprawić solą, pieprzem i dodać jedną warzywną kostkę rosołową. Gotować ok 1 godziny. Gdy buraki będą miękkie, zmiksować zupę blenderem na aksamitny krem. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać wrzącej wody. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Zupę przelać do talerza, jaja przekroić i ułożyć na wierzchu, udekorować natką pietruszki.

Przepis jest optymalny na 4 porcje. Każda porcja dostarczy 50g ziemniaków, 30g jajek i 1 łyżeczkę oliwy, dlatego należy to uwzględnić w porcji na drugie danie, odpowiednio ja pomniejszając.
Cytuj

Ten temat zawiera więcej treści.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Żółty krem z kalafiora hogan 0 24 09-06-2018, 21:23
Ostatni post: hogan
  Krem z dyni z suszoną śliwką hogan 0 7 09-06-2018, 21:17
Ostatni post: hogan
  Zupa krem z pieczarek hogan 0 4 09-06-2018, 20:32
Ostatni post: hogan
  krem z kukurydzy z kurczakiem hogan 0 5 09-06-2018, 11:11
Ostatni post: hogan
  Jarzynowa zupa-krem hogan 0 4 09-06-2018, 10:54
Ostatni post: hogan



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości