Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapiekanka z dyni i jabłka
Składniki:

Płatki owsiane błyskawiczne (w porcji obiadowej wg diety 35g 100g),
1 małe jajko (50g),
Serek homogenizowany waniliowy do 8% tłuszczu (ilość wg diety, by łącznie z jajkiem stanowił odpowiednią porcję produktu białkowego (50g-130g),
1 jabłko (150-200g),
200g świeżej dyni,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka oloiwy,
3 szczypty imbiru


Sposób przyrządzenia

Dynię pokroić w duże kostki, przyprawić imbirem i cynamonem i dusić pod przykryciem ok 15 minut (może być w mikrofalowce na największej mocy). Jabłka pokroić i dodać do gotowej dyni. Następnie wsypać płatki owsiane i wszystko razem wymieszać. Białko jaja oddzielić od żółtka. Z białka ubić sztywną pianę, a żółtko zmiksować z serkiem homogenizowanym. Pianę wymieszać delikatnie z masą serkową, a następnie z wcześniej przygotowaną dynią. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, przełożyć do niego masę i zapiekać ok 30 min. w piekarniku.
Cytuj



Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Krem z dyni z suszoną śliwką hogan 0 5 09-06-2018, 21:17
Ostatni post: hogan
  Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku hogan 0 2 09-06-2018, 20:36
Ostatni post: hogan



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości