Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krokizy
Krokizy, to inaczej krokiety ale inne, bo całkiem z innych składników a nazwa jest moja własna, połączenie "krokieta" z "Izą". icon_e_biggrin



[Obrazek: 5jpg_qewpars.jpg]

Na wstępie napiszę tak, że kompletnie nie patrzę na ilość gdy przygotowuję jakiekolwiek dania a więc mogę wymienić składniki
lecz ilość... może być zależna od upodobań. icon_e_biggrin

Składniki:

- ziemniaki
- sól
- mąka
- jajka
- bułka tarta
- szczypiorek
- szynka(taka na kanapki)
- ser żółty
- pieprz
- olej

Tak proporcjonalnie, to wychodzi, że ziemniaków ma być tyle, co tych trzech składników razem: szczypiorek, ser i szynka.
Lub też ziemniaków może być trochę więcej ale za to z serem nie należy przesadzać, bo będą się rozpadały.

Ziemniaki gotujemy na wodzie z solą. Po ugotowaniu, przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Do ziemniaków dodajemy umyty i drobno posiekany szczypiorek, szynkę pokrojoną w jak najdrobniejszą kostkę i tak samo z serem, też
w drobniutką kostkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku ale z solą nie przesadzajmy, bo szczypiorek jest ostry a ser i szynka już słona.


Formujemy w dłoniach coś podobnego do kotletów ale staramy się je trochę spłaszczyć aby dobrze się upiekły.
Wyrobione a'la kotlety, namaczamy w kolejności: mąka, roztrzepane jajko( ze szczyptą soli i pieprzu), bułka tarta.

W rondelku lub na głębszej patelni podgrzewamy olej i do już dobrze rozgrzanego oleju, wrzucamy nasze krokizy i pieczemy
do zarumienienia się z obu stron.
Wyciągamy na papier aby trochę obciekły z tłuszczu.

Możemy jeść na ciepło i na zimno. W wersji na zimno mi najbardziej smakują z ketchupem a na ciepło mogą być z surówką
z kiszonej kapusty, kiszonymi ogórkami lub inną sałatką ale aby była kwaskowata, wtedy lepiej smakuje.

Mała uwaga na koniec!

Chyba jednak byłby smaczniejsze bez szczypiorku. icon_e_smile

Smacznego!

Więcej zdjęć znajdziecie na moim blogu: http://izunia-sentencje.blogspot.com/201...okizy.html
Cytuj

Ten temat zawiera więcej treści.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości