Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 2.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sushi przyrządzone w domu
Składniki:
1 opakowanie suszonych wodorostów (nori)
1 łyżka sosu sojowego
50 dag ryżu (krótkiego)
20 dag wędzonego łososia
pasta wasabi
8 łyżek octu winnego (ryżowy)
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Ryż przepłukać wodę, tyle razy aby woda stała się przeźroczysta, następnie przecedzić, zalać wodą i odstawić na pół godziny, po czym jeszcze raz odcedzić, zalać wodą źródlaną (1 szklanka ryżu - 1 szklanka wody) i gotować pod przykryciem 15 minut. Po upływie tego czasu zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 15 minut.
Ocet wymieszać z cukrem i sosem sojowym, zalać sosem ryż, odstawić pod przykryciem tak aby był ciepły.
Łososia pokroić w kawałki, awokado obrać i pokroić w paseczki, na rozłożonym wodoroście - jego 2/3 części układamy cienko ryż, na ryż kładziemy rybę, paseczki awokado, smarujemy całość pastą wasabi. Zwijamy zaczynając od strony z ryżem i dodatkami - łatwiej nam to zrobić jeśli posiadamy matę bambusową. Roladę uklepujemy lekko palcami aby się nie rozwinęła, kroimy na 1,5 - 2 cm kawałki, za każdym razem zanurzając nóż we wrzącej wodzie.
Odpowiedz

Ten temat zawiera więcej treści.
Aby uzyskać dostęp do reszty treści zaloguj się lub zarejestruj.




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości